Alle hypotheeksoorten op een rijtje met uitleg
Hypotheek startpagina

Hypotheek vormen

Onderstaand vindt u alle bekende soorten hypotheken op een rij met daaronder een korte uitleg. Indien u meer informatie wenst over een bepaalde hypotheeksoort kunt u op de 'lees meer' link of de bijbehorende naam klikken voor een uitgebreider artikel, waarin de voordelen en nadelen die er aan de betreffende hypotheekvorm zitten worden besproken aan de hand waarvan u kunt bepalen of dit de geschikte vorm voor u is.

Bent u op zoek naar leenvormen van niet-hypothecaire leningen, zoals het doorlopend krediet en de persoonlijke lening? Deze vindt u in de rubriek lenen. Ook voor een overzicht van hypotheek bemiddelaars is plaats op een aparte pagina ingeruimd.

Sorteer de koppelingen in deze hypotheeksoorten rubriek op:  

1 gerelateerde rubriek:

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek doet u geen aflossingen en betaalt u slechts de rente over de hypotheeksom. Deze hypotheeksoort is geschikt voor mensen die van maximale belastingaftrek en lage maandlasten willen profiteren.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek lijkt op de levenhypotheek: u lost niet af, betaalt alleen rente en premie voor een levensverzekering. Bij de spaarhypotheek bestaat deze premie echter uit een risico- en een spaardeel. Het risicodeel zorgt ervoor dat de hypotheek geheel of gedeeltelijk wordt afgelost bij overlijden.

Levenhypotheek

Met een levenhypotheek lost u gedurende de looptijd niets af en betaalt u slechts rente. Ook sluit u een levensverzekering af waarvoor u maandelijks premie betaalt.

Annuïteitenhypotheek

Gedurende de gehele looptijd betaalt u een vast bedrag waarvan rente wordt betaald en een deel van de hypotheek wordt afgelost.

Krediethypotheek

Wanneer uw huis meer waard is dan de hypotheek die u ervoor heeft afgesloten, kunt u met die overwaarde een kredietrekening openen. Uw huis dient hierbij als onderpand.

Depothypotheek

De depothypotheek is een combinatie van een spaarhypotheek en een depot.

Hypotheekvormen startpagina

Lineaire hypotheek

U lost altijd een vast bedrag af gedurende de looptijd, waardoor de schuld en de rente (maar dus ook de fiscale aftrek) jaarlijks lager worden.

Hybride hypotheek

De spaarbeleggingshypotheek of hybridehypotheek is een kruising tussen een spaarhypotheek en een beleggingshypotheek.

Beleggingshypotheek

U betaalt naast rente een bedrag dat wordt belegd in aandelen. Van de opbrengst wordt de hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost.

Groene hypotheek

Deze hypotheek heeft naast een standaard deel een 'groen' deel van maximaal 34.000 euro waarover u 1-2% minder rente betaalt dan de marktrente. U komt in aanmerking voor een groene hypotheek wanneer u een milieuvriendelijke woning bouwt of koopt.

Effectenhypotheek

Met een effectenhypotheek sluit u een hypotheek af voor een hoger bedrag dan noodzakelijk en koopt u voor het extra geld een effectenportefeuille.

Globale indeling van hypotheeksoorten

Hypotheken zijn er in een flink aantal varianten. Er zijn verschillende indelingen in categorieën mogelijk, de meest gebruikte is die waarin onderscheid wordt gemaakt tussen wel of niet (tussentijds) aflossen. Alleen bij de klassieke hypotheekvormen (de lineaire en annuïteitenhypotheek) dient gedurende de looptijd verplicht afgelost te worden. Bij de modernere hypotheekvormen hoeft u niet verplicht af te lossen in de tussentijd. Aflossen kan vaak wel, maar meestal slechts in beperkte mate boetevrij. Bij de meeste hypotheekverstrekkers gaat het dan om 10 tot 20% van de totale hypotheeksom die afgelost mag worden zonder dat u zogenaamde boeterente bent verschuldigd.

De hypotheek vormen zonder verplichte aflossing kunnen op hun beurt onderverdeeld worden in spaarhypotheken en levenhypotheken, beleggingshypotheken en aflossingsvrije hypotheken. De laatste variant wordt vaak gekozen door mensen die de laagste maandlasten willen en van maximaal fiscaal voordeel willen profiteren.

Terug naar hypothecaire lening | Suggesties voor hypotheek vormen? | Deze pagina bij uw favorieten

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
home | berekenen | site map | privacy policy
Informatie Bereken Besparen