Informatie over de beleggingshypotheek
Hypotheek startpagina

Beleggingshypotheek

Hypotheek » Hypotheekvormen » Beleggingshypotheek
Beleggingshypotheek

Principe van de beleggingshypotheek

De beleggingshypotheek is een feite een bijzondere vorm van de aflossingsvrije hypotheek. U betaalt maandelijks rente over het geleende bedrag, maar lost niets af. Wel betaalt u - naast de rente - in plaats van een aflossing ook een bedrag dat wordt gebruikt om door middel van beleggen in effecten (zoals obligaties en aandelen) voldoende vermogen op te bouwen om uiteindelijk het gehele hypotheekbedrag te kunnen aflossen. De meeste geldverstrekkers stellen een overlijdensrisicoverzekering als voorwaarde voor deze hypotheekvorm.

Risico

Het principe van de beleggingshypotheek is dus gelijk aan dat van een spaarhypotheek, alleen wordt het vermogen hier opgebouwd door beleggen in plaats van sparen. Dit brengt echter extra risico met zich mee, omdat het beleggingsresultaat afhankelijk is van de ontwikkelingen op de financiële markten. Bij tegenvallende resultaten bestaat de mogelijkheid dat u niet voldoende eindkapitaal opbouwt. Meestal worden de beleggingsfondsen gekozen op basis van uw gewenste risicoprofiel, waardoor u invloed heeft op de mate van risico die u wilt lopen. Minder risico betekent echter vaak ook minder hoge (mogelijke) rendementen.

Beleggingsvormen

Het beleggen kan op verschillende manieren:

De eerste variant is gebaseerd op een kapitaalverzekering (meestal een gemengde levensverzekering). Deze vorm wordt ook wel een beleggingsverzekeringhypotheek genoemd. Binnen de verzekering wordt kapitaal opgebouwd door beleggingen in fondsen van de betreffende verzekeraar. De bank die de hypotheek verstrekt heeft een pandrecht op het aan het einde van de looptijd uitgekeerde bedrag, hetgeen betekent dat het bedrag gebruikt wordt om de hypotheekschuld af te lossen. U kunt bij deze constructie niet zelf aan het opgebouwde kapitaal komen.

Een andere variant betreft een verpand effectendepot. Dit depot kan een beleggingsrekening zijn of een door u zelf opgebouwde portefeuille. In beide gevallen wordt er naast de hypotheekakte een akte getekend waarin staat dat het depot aan de bank verpand is ten behoeve van de aflossing van de hypotheek en dat u er niet aan kunt komen. Hierop zijn uitzonderingen mogelijk, waarbij de extra opbrengst van de beleggingen direct gebruikt wordt om de maandlasten van te betalen. Dit is echter een vrij risicovolle financiering.

Voordelen van de beleggingshypotheek

  • Maximale hypotheekrenteaftrek gedurende 30 jaar.
  • Gelijkblijvende en relatief lage maandlasten
  • U heeft invloed op het rendement doordat u effecten tussentijds kunt kopen en/of verkopen of tussen beleggingsfondsen kunt switchen.
  • Soms is het mogelijk de koerswinsten tussentijds op te nemen voor andere doeleinden.

Nadelen van de beleggings hypotheek

  • Een losse overlijdensrisicoverzekering is meestal verplicht.
  • De kapitaalvrijstelling in box I wordt niet benut.
  • U heeft geen (volledige) zekerheid over het opgebouwde kapitaal. U kunt dus met een restschuld blijven zitten.
  • Voortijdig aflossen is meestal niet mogelijk.
  • Tussentijds beëindigen kan grote financiële gevolgen hebben.

Voor wie is de beleggingshypotheek?

Met deze hypotheekvorm profiteert u van maximale belastingaftrek en de kans op hoge rendementen. Deze hypotheek brengt echter ook een bepaald risico met zich mee; u moet de gevolgen van tegenvallende resultaten op kunnen vangen zonder in de problemen te komen.

Meer info:

Hypotheek aanbieders

Bij onderstaande aanbieders van hypotheken kunt u terecht voor een voordelige beleggings hypotheek.

    Meer in de categorie hypotheek en de rubriek hypotheek advies.

  Gerelateerde rubrieken:
•   Hypotheken » Hypotheek vormen

•   Tip deze Beleggings hypotheek pagina aan een bekende »

Hieronder kunt u deze pagina met informatie over Beleggingshypotheek doorsturen. Vul uw naam en uw e-mailadres en die van de ontvanger in en vul eventueel de begeleidende tekst aan. Klik als u klaar bent op 'verstuur', dan regelen wij de rest!

Uw naam
Naam ontvanger
Uw e-mail adres
E-mail adres ontvanger

Voer het controlegetal in:
 

Meer in de categorie hypotheekvormen

Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek doet u geen aflossingen en betaalt u slechts de rente over de hypotheeksom. Deze hypotheeksoort is geschikt voor mensen die van maximale belastingaftrek en lage maandlasten willen profiteren.

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek lijkt op de levenhypotheek: u lost niet af, betaalt alleen rente en premie voor een levensverzekering. Bij de spaarhypotheek bestaat deze premie echter uit een risico- en een spaardeel. Het risicodeel zorgt ervoor dat de hypotheek geheel of gedeeltelijk wordt afgelost bij overlijden.

Disclaimer
De inhoud van deze pagina is met uiterste zorgvuldigheid samengesteld. Geld-Gids.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden in de verstrekte informatie en eventuele directe of indirecte schade die hieruit voort zou kunnen vloeien. Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Beleggingshypotheek pagina, categorie hypotheekvormen.

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
home | berekenen | site map | privacy policy
Informatie Bereken Besparen