Informatie over de aflossingsvrije hypotheek
Hypotheek startpagina

De aflossingsvrije hypotheek

Hypotheek » Hypotheekvormen » Aflossingsvrije hypotheek
Aflossingsvrije hypotheek

Het principe

U doet geen aflossingen en betaalt slechts de rente over de hypotheeksom. Aan het einde van de looptijd (maximaal 30 jaar) moet de hypotheek in zijn geheel worden afgelost, bijvoorbeeld door verkoop van de woning, door een nieuwe lening aan te gaan of door de aflossing uit het eigen vrije vermogen (bijvoorbeeld met gespaard kapitaal uit verzekering of belegging) te doen.

De meeste hypotheekverstrekkers gaan bij een aflossingvrije hypotheek niet verder dan 75% van de executiewaarde (omgerekend is dat zo'n 60% van de vrije verkoop waarde), een aantal geldverstrekkers gaan echter tot 100% (+/- 80% vrije verkoopwaarde). Dit betekent meestal dat u het resterende deel van uw hypothecaire lening anders zult moeten financieren, bijvoorbeeld met een andere hypotheekvorm of door inbreng van eigen geld. Bij sommige geldverstrekkers is het afsluiten van een aanvullende overlijdensrisicoverzekering die de gehele of gedeeltelijke aflossing van uw hypotheek bij overlijden dekt verplicht.

De hoofdkenmerken van deze hypotheekvorm op een rijtje

 • U hoeft in principe alleen maandelijks rente te betalen, de aflossing volgt later op een door u gewenst tijdstip of aan het eind van de looptijd van maximaal 30 jaar.
 • Bij verkoop is boetevrij vervroegd aflossen mogelijk.
 • U kunt in de regel 10 tot 20% van de hypotheeksom boetevrij aflossen per jaar.
 • Lage maandlasten indien u van de maximale rente-aftrek profiteert.
 • De renteaftrek vervalt na 30 jaar in het nieuwe belastingstelsel (IB2001).

Voordelen van de aflossingsvrije hypotheek

 • Aangezien u alleen (fiscaal aftrekbare) rente betaalt, zijn uw maandlasten laag.
 • U hoeft niet verplicht tussentijds af te lossen.
 • Vermogensopbouw is niet verplicht.
 • Voor de aflossingsvrije hypotheek is het niet verplicht extra verzekeringen af te sluiten om risico's te beperken.
 • Uit het bovenstaande volgt samengevat dat u met de aflossingsvrije hypotheek veel vrijheid en flexibiliteit heeft wat betreft aflossing, vermogensopbouw en verzekeringsdekkingen.

Nadelen van de aflossings vrije hypotheek

 • U bouwt geen kapitaal op. U zult er dus zelf zorg voor moeten dragen dat u de hypotheek aan het eind van de looptijd kunt aflossen. Wanneer de huizenprijzen inmiddels gedaald zijn houdt u bij verkoop een financieringstekort over.
 • Indien u niet tussentijds aflost blijft de rentelast dezelfde gedurende langere tijd.
 • Indien u minder gaat verdienen, bijvoorbeeld wanneer u met pensioen gaat, bestaat de kans dat u in een andere belastingschijft valt, waardoor uw netto maandlasten zullen stijgen wegens een vermindering van belastingaftrek.
 • In het nieuwe belastingstelsel (IB2001), dat op 1 januari 2001 van kracht werd, is de hypotheekrenteaftrek beperkt tot maximaal 30 jaar.

Voor wie is de aflossingsvrije hypotheek?

Deze hypotheekvorm is geschikt voor mensen die er zeker van zijn de hypotheek aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen. De aflossingsvrije hypotheek is minder geschikt voor starters omdat in de regel bij de meeste banken slechts (maximaal) 75% van de executiewaarde gefinancierd kan worden.

Hypotheek aanbieders

Bij onderstaande aanbieders van hypotheken kunt u terecht voor een voordelige aflossingvrije hypotheek.

    Meer in de categorie hypotheek en de rubriek hypotheek advies.

  Gerelateerde rubrieken:
•   Hypotheken » Hypotheek vormen

•   Tip deze Aflossingvrije hypotheek pagina aan een bekende »

Hieronder kunt u deze pagina met informatie over Aflossingsvrije hypotheek doorsturen. Vul uw naam en uw e-mailadres en die van de ontvanger in en vul eventueel de begeleidende tekst aan. Klik als u klaar bent op 'verstuur', dan regelen wij de rest!

Uw naam
Naam ontvanger
Uw e-mail adres
E-mail adres ontvanger

Voer het controlegetal in:
 

Meer in de categorie hypotheekvormen

Spaarhypotheek

De spaarhypotheek lijkt op de levenhypotheek: u lost niet af, betaalt alleen rente en premie voor een levensverzekering. Bij de spaarhypotheek bestaat deze premie echter uit een risico- en een spaardeel. Het risicodeel zorgt ervoor dat de hypotheek geheel of gedeeltelijk wordt afgelost bij overlijden.

Levenhypotheek

Met een levenhypotheek lost u gedurende de looptijd niets af en betaalt u slechts rente. Ook sluit u een levensverzekering af waarvoor u maandelijks premie betaalt.

Annuïteitenhypotheek

Gedurende de gehele looptijd betaalt u een vast bedrag waarvan rente wordt betaald en een deel van de hypotheek wordt afgelost.

Disclaimer
De inhoud van deze pagina is met uiterste zorgvuldigheid samengesteld. Geld-Gids.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden in de verstrekte informatie en eventuele directe of indirecte schade die hieruit voort zou kunnen vloeien. Aan de inhoud van deze pagina kunnen geen rechten worden ontleend.

Aflossingsvrije hypotheek pagina, categorie hypotheekvormen.

Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
home | berekenen | site map | privacy policy
Informatie Bereken Besparen